Aproximativ 20% dintre participanții la studiu aveau vârsta de 65 de ani și peste, în timp ce aproximativ 60% aveau comorbidități asociate cu risc crescut de progresie formei severe de SARS-CoV-2, realtează CNBC.
În urma acestui studiu, AstraZeneca a declarat că va continua să analizeze datele și să se pregătească pentru analiza primară care va fi trimisă în următoarele săptămâni către Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru autorizația de utilizare de urgență.
Rezultatele vin în contextul în care, ca urmare a apariției cheagurilor de sânge la unele persoane vaccinate, mai multe țări au suspendat temporar utilizarea vaccinării cu serul AstraZeneca. Germania, Franţa, Italia şi Spania sunt printre ţările care au reluat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că serul este sigur şi eficient.
Valeriu Gheorghiță, despre scandalul AstraZeneca
În urma apariției efectelor adverse produse de vaccinul AstraZeneca, dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că a crescut neîncrederea față de toate serurile de vaccinare.
”Asupra campaniei în sine, asupra faptului că au fost locuri anulate, nu m-ar îngrijora, ci a crescut puțin neîncrederea față de toate vaccinurile, nu doar față de cel de la AstraZeneca. Oamenii și-au pus întrebarea că dacă se ridică această problemă față de AstraZeneca, oare celelalte au problemă și ele?
Categoric, informarea și comunicarea în această perioadă sunt foarte importante și mai mult decât atât, cred că e cel mai greu moment al campaniei de vaccinare pentru că realmente oamenii au nevoie de răspunsuri, oamenii sunt preocupați (…), îngrijorați”, a spus Gheorghiță la un post de televiziune.